Praga. Przewodnik Lajt. Wyd. 2023. Pascal
Opis
Przewodnik po Pradze z serii Lajt wydawnictwa Pascal.
Jakie tajemnice skrywają domki alchemików?
W której synagodze stworzono Golema?
Czy dom może tańczyć?
Gdzie knedliki smakują najlepiej?
Przekonaj się wraz z Pascalem, dlaczego życie w złotej Pradze ma gorzkawy smak!
Czeskie piwo jest doceniane nie tylko przez samych Czechów, traktujących złocisty napój jako część dziedzictwa narodowego, ale także na arenie międzynarodowej. Wyjątkowy smak zapewniają przede wszystkim lokalne odmiany chmielu – z żateckim na czele – oraz woda źródlana. Nazwa „Czeskie piwo” jest znakiem chronionym w Unii Europejskiej, by podkreślić zasługi dla jakości czeskiego browarnictwa. Taką nazwę mogą przypisać sobie tylko trunki, które są uwarzone na terenie Republiki Czeskiej przy użyciu tradycyjnych metod. Serwowanie czeskiego piwa ma swoją własną metodologię. Zwyczajowo piwo nalewa się, czyli čepuje, jednym haustem z kremową pianą o wysokości ok. 3 cm.
Dorota Chmielewska, czechofilka,
autorka bloga www.czechofil.com