Dzieci gotują - zima. Książka kucharska. Demart
Opis
Książka kucharska "Dzieci gotują - zima" zawierająca 27 przepisów w opracowaniu Marzeny Wieczorek, wydawnictwa Demart.
Książka pobudza kreatywne działanie i uczy poprzez zabawę. Pomaga wspólnie spędzić czas i wyjść poza schematy kulinarne, gwarantując dobrą zabawę, smaczne dania, a przy okazji uczy planowania i organizacji.
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki – gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków.
Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które świetnie komponują się, np. z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać!
Właśnie zimą kupujemy aromatyczne i świeże cytrusy. Chętniej też sięgamy po kiszonki, pieczone lub gotowane warzywa korzeniowe i bulwy.
Tradycyjne bezmięsne potrawy wigilijne oraz wiele wariantów dań z ryb powodują, że Boże Narodzenie inaczej pachnie i smakuje. Dzieje się tak też za sprawą pieczonych mięs, wyrafinowanych sałatek i wypieków.
W tej książce autorka odkrywa tylko niektóre walory kulinarne zimy. A jednocześnie zachęca do eksperymentowania. Dlatego oprócz szczegółowych przepisów są też propozycje jak zmienić proponowaną potrawę.